Uplatili ste teretanu i šta sad?

Konačno ste rešili da krenete na put ka zdravijem životu, a deo tog puta je upravo teretana. Uplatili ste prvi mesec, ali mnogo toga vam je nejasno, dok, sa druge strane, imate utisak da svi drugi vežbači savršeno dobro znaju šta rade.

 

Ne brinite. Uvek se možete obratiti treneru u teretani, a u nastavku vam pružamo nekoliko važnih saveta za početnike.

 

VEŽBAJTE MUDRO

Prvih mesec dana vežbanja trebalo bi da bude svestrano, odnosno, trebalo bi da radite celo telo, kako bi se svi mišići angažovali i ojačali. Opterećenja dozirajte tako da izbegnete neželjene efekte, a ako niste sigurni u sopstveni odabir opterećenja, slobodno se obratite treneru u teretani. Ni slučajno ne preskačite zagrevanje!

 

VODITE RAČUNA O RASPOREDU

Za početak, u periodu navikavanja, biće dovoljno da tri puta nedeljno trenirate u teretani. No, važno je da napravite odgovarajuć raspored. Za redukciju telesne mase neophodno je da radite kardio trening, što znači da puls treba podići do određene granice, u kojoj ćete biti tokom određenog vremenskog perioda. Akcenat bi trebalo da stavite na skidanje kilograma, a snagu i zatezanje u drugi plan. U skladu sa tim, potrebno je dva puta raditi kardio trening, a jednom vežbe snage za zatezanje.

 

Ukoliko imate drugačije ciljeve a ne mršavljenje, budite slobodni da se posavetujete sa našim trenerom.

 

KORIGUJTE ISHRANU

Treninzi su veoma važni, ali neophodno je da budu praćeni odmerenom i pravilnom ishranom. Dakle, ako zaista želite da vidite i osetite rezultate, neophodno je da na pravi način korigujete ishranu. To ne znači da morate da se odreknete svega što volite, to samo znači da treba da jedete odmerenije i promišljenije. Savete o pravilnoj ishrani možete pogledati ovde, ovde i ovde.

 

BUDITE REALNI

Da, čak i ako ste počeli da vežbate tek u maju/junu, treninzi će vam pomoći da ovog leta izgledate bolje i što je još bitnije – da se bolje osećate. Ipak, važno je da prihvatite da je proces ka telu kakvo želite dugotrajan, i da će vam biti potrebno mnogo treninga i mnogo upornosti.

 

Ali, isplati se!