Sprijatelji se sa doručkom

Redovno doručkuješ? Bravo za tebe.
Uglavnom izbegavaš doručak? Vreme je da to promeniš.

 

U nastavku smo obradili najčešća pitanja naših vežbača u vezi sa doručkom. Verujemo da će ti odgovori pomoći da se sprijateljiš sa ovim, veoma važnim obrokom.

 

Kad se probudim nisam gladan. Zašto moram da doručkujem?

Zato što ćeš, ako ne doručkuješ, do ručka pregladneti, i samim tim uvećati šanse da za ručak jedeš masnije i nezdravije. Organizam će biti iscprljen i neće biti raspoložen da razmišlja o kvalitetu ručka – biće mu bitno samo da se konačno dočepa nečega, makar i 3 parčeta pice s kioska. Tako nastaje začarani krug nezdrave ishrane.

 

Doručak ti pruža priliku da pokreneš metabolizam, da se naoružaš energijom za dan koji je pred tobom, i da promišljenije pristupaš ručku i večeri.

 

Žitarice me smaraju. Kako da učinim da budu ukusnije?

Prvo, hajde da utvrdimo koje žitarice bi trebalo da konzumiraš. Naša preporuka su one od celog zrna – podstiču rad creva, bogate su vitaminom B, imaju minimalan sadržaj masti i napuniće te energijom. Izbegavaj kaše iz kesice i musli iz kutije – oni često sadrže mnogo više šećera nego što ti je potrebno. U svim prodavnicama zdrave hrane možeš odabrati žitarice po svom izboru, i međusobno ih kombinovati.

 

Za bolji ukus, svojim žitaricama možeš dodati sirovo ili suvo voće, kao i bademe ili lešnike, i konzumirati ih sa jogurtom ili mlekom.

 

Ali, meni treba jači, konkretniji doručak!

I to je potpuno okej. U tom slučaju, doručkuj ražani hleb u kombinaciji sa povrćem i jajima, ili u kombinaciji sa povrćem, tunjevinom i mladim sirom. Ovakav obrok daće ti snagu za dnevne izazove, i držaće te sitim sve do ručka.

 

A pekara?

Ne. Znamo da umeju da budu strašno primamljive, ali potrudi se da izbegavaš proizvode iz pekare.  Belo brašno, od kojeg se peciva najčešće prave,  trebalo bi da izbegavaš uvek, a ne samo ujutru. Peciva ti neće pružiti potrebnu energiju za početak dana, a o ostalim lošim stranama belih peciva verujemo da već dovoljno znaš.

 

Do koliko sati bi trebalo da doručkujem?

Najkasnije sat vremena nakon buđenja.

 

I, još nešto. Najbolje i najpraktičnije će biti da prethodnog dana isplaniraš doručak i da nabaviš namirnice koje ti možda nedostaju. Tako ujutru nećeš moći da se vadiš na nedostatak vremena i na to da “nemaš ništa u frižideru”.

 

A jednom kad se navikneš na doručak – nećeš moći ni da zamisliš dan bez njega.

 

Prijatno!