Šta ćemo za večeru?

Večera je obrok koji mnogima zadaje glavobolju. Ako si među njima, evo naših odgovora na najčešća pitanja u vezi sa večerom.

 

Da li da preskačem večeru?

Ne. Čuvena je poslovica koja kaže “ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju” ali zapravo je istina da i večera zaslužuje mesto u tvom dnevnom rasporedu. Zašto? Zato što je za pravilno funkcionisanje metabolizma i čitavog organizma važno da imaš redovne i česte obroke. E sad, fora s večerom je što je to obrok koji zahteva da ga lepo isplaniraš, inače se lako može desiti da usred napada gladi pojedeš neki junk food. A to se tvom telu definitivno neće svideti.

 

Dobro, ali šta da jedem za večeru?

Evo nekih kombinacija koje su jednostavne, dostupne, niskokalorične i prijaju organizmu.

 

Kuvano povrće
Riba + kuvano povrće
Grilovana piletina + kuvano povrće
Mladi sir + kuvana jaja

 

A voće?

Ne. Voće je sjajno, ali je puno šećera, i stoga ga u kasnim popodnevnim i večernjim časovima treba izbegavati.

 

Kada da večeram?

Idealno bi bilo da večeraš 4 sata pre spavanja. Znači, ako na spavanje ides u ponoć, večeraš oko 20 časova. Da li to znači da ne treba da jedeš nakon treninga koji se završio u 21:00? Naravno da ne. Mišićima je nakon treninga potrebna hrana, ali hrana koja će im pomoći da se grade i jačaju (pogledaj pitanje br. 2).

 

Vraćam se iz noćnog vikend provoda i umirem od gladi. Šta da radim?

Savet br. 1: za ovakve situacije imaj kod kuće spreman obrok za prvu pomoć. Salata + tunjevina će ti rešiti problem, a sutra te neće gristi savest zbog noćnog greha. Ako ti je frižider prazan, pređi na

 

Savet br. 2: probaj da izdržiš do ujutru. Ne kažemo da je lako, ali je super stvar kad se probudiš ujutru i skapiraš da nisi posustao.

 

Šta ako ipak prekršim pravilo?

Ništa. Nije smak sveta. Znamo da alkohol traži hranu i da je ponekad osećaj gladi nesnosan. A tu je i tvoja ekipa koja te vuče ka burgerima i picama… Sve znamo. Ipak, gledaj da ovakve situacije budu što ređe. I smanji alkohol, prijaće ti.