Samostalni Treninzi

Kako da ne odustaneš od treninga posle mesec dana?

Situacija je sledeća: posle svih mogućih i nemogućih zimskih praznika, gozbi i neumerenih količina hrane i pića, rešio si da je vreme da kažeš: DOSTA.

 

Odlaziš u teretanu, uplaćuješ treninge i euforično krećeš sa vežbanjem.

 

Tokom prve i druge nedelje osećaš se sjajno i ni pod tačkom razno ne propuštaš treninge. Negde oko četvrte nedelje motivacija počinje da ti opada, tražiš izgovore za izbegavanje

 

Pripremili smo 5 saveta koji će ti pomoći da ne poklekneš.

 

1. BUDI REALAN

Nisi trenirao mesecima ili čak godinama, a onda odjednom rešiš da ideš u teretanu 5 puta nedeljno. Teška priča. Nekima polazi za rukom da ostanu istrajni, ali iskustvo nam govori da je efektnije postupno pojačavati i broj i intenzitet treninga. Tako će se telo bez šoka navikavati na treninge, a šanse za odustajanje biće znatno manje. Za početak predlažemo 3 treninga nedeljno.

 

2. NE UPOREĐUJ SE SA DRUGIMA

Okej, tvoja najbolja drugarica se priprema za svoj peti prolećni maraton i ima figuru poput Adrijane Lime. S druge strane, ti jedva da vidiš neki napredak i sve ti je teže da ostaneš pri svojoj novogodišnjoj odluci o redovnom treniranju. Stani. Razmisli. Da li zaista porediš godine i godine njenog aktivnog života sa svojih par nedelja treninga? To nije fer. Da bi se prvi rezultati videli u ogledalu, potrebno je oko 6 nedelja. Ali, dobar osećaj tu je već tokom prvih mesec dana. I sjajan je.

 

3. POZOVI PRIJATELJA

Ako te smara da ides sam u teretanu, ili ti treba neko ko će te podsticati i inspirisati da ne preskačeš trening – pozovi druga ili drugaricu koji je raspoložen za treninge. Em ćete se redovono družiti, em ćete činiti nešto sjajno za svoje zdravlje!

 

4. PROMENI RUTINU

Jednoličnost ume da bude zamorna. Unesi promene u trening. Ukoliko od kardio trenažera koristiš samo traku, oprobaj se i na skijaškom trčanju ili steperu. Ako preferiraš tegove i sprave, dodaj zagrevanje na trenažerima (ovo je više nego poželjno). Ako si devojka i smatraš da devojkama tegovi nisu potrebni, pa se stoga držiš isključivo kardio vežbi – popričaj sa trenerom u teretani, uputiće te u pravilno korišćenje istih, i obožavaćeš ih.

 

5. UNAPREDI I OSTALE SEGMENTE ŽIVOTA

Da bi rezultati bili potpuni, važno je da treninge kombinuješ sa pravilnom ishranom. To ne znači da moraš da se odrekneš svega što voliš. To znači da treba da kažeš Doviđenja brzoj hrani i noćnim obrocima, kao i da piješ bar 2 l vode dnevno. Za početak, biće dovoljno. Posle ćeš skapirati koliko se bolje osećaš, pa ćeš možda poželeti da unaseš još neke zdrave promene u svoj dan.

 

6. IZDRŽI

Neće biti lako. Biće još dana u kojima ćeš želeti da se izležavaš umesto da odes na trening. Biće još padova motivacije. Ali, seti se da imaš cilj. I seti se onog neopisivog osećaja posle treninga. I izdrži.

 

Srećno!