KETO DIJETA: Da ili ne?

Leto je uvek vreme kad mnogi žele da na brznu izgube višak kilograma, pa pribegavaju striktnim dijetama nakon kojih se izgubljeni kulogrami vraćaju već sa prvom oktobarskom kišom.

 

No, važno je razgraničiti da DIJETA NIJE GLADOVANJE, već prilagođen način ishrane. U tom smislu, postoji nekoliko veoma poznatih dijeta, a jedna je i čuvena keto dijeta, koja već godinama izaziva brojne polemike među zagovornicima zdravog života, a prilično zbunjenosti kod laika.

 

Hajde da pokušaamo da na najjednostavniji način predstavimo keto dijetu:

 

ŠTA JE KETOZA?

 

Metaboličko stanje ketoze označava momenat u kojem je količina ketona u telu iznad normalnog nivoa.Tada telo počinje da koristi masti kao energiju, kako bi održavalo svakodnevnih telesnih funkcija.

 

KOJE SU PREDNOSTI KETO DIJETE?

 

1 . Tokom prvih par verovatno ćete biti iscrpljeni,  a i mozak će biti pomalo usporen. Moguća je vrtoglavica, mučnina, nesanica. Ovo stanje će prestati nakon par nedelje, čim se telo navikne na novi režim.

2. Neke ume da zebrine velika količina masti u dijeti.No, budući  da te masti dolaze uglavnom iz zdravih izvora,to nije velik problem.

3. Ograničen je unos ugljenih hidrata, pa je moguć nedostatak mikronutrijenata. Zato bi bilo dobro dva puta dnevno uzimati kompleks multi vitamina i minerala.

 

ŠTA JESTI TOKOM KETO DIJETE?

Meso – na jelovniku mogu biti meso, riba i morski plodovi. Možete jesti piletinu, govedinu, svinjsko meso, ćuretinu. Izbegavajte mesne prerađevine. Što se ribe tiče, možete da jedete sve vrste ribe i morskih plodova. Jaja – mogu biti spremljena na bilo koji način. Masti – biljna ulja, suncokretovo ulje, maslinovo ulje , kokosovo ulje i ostali izvori masti pomoći će da spremite hranu i da unesete onaj masni deo namirnica koje su potrebne u keto dijeti.

 

Mlečni proizvodi – punomasna pavlaka, sir, maslac, jogurt. Budite umereni sa mlekom.

 

Povrće – kupus, krastavac, spanać, karfiol, kelj, brokoli, luk, salata, paprike, tikvice, paradajz i sve ostalo što raste iznad zemlje.

 

Orašasti plodovi: orasi, lešnici, bademi i slično.

 

NAMIRNICE KOJE STRIKTNO TREBA IZBEGAVATI TOKOM KETO DIJETE:

 

Šećer u svim oblicima – izbegavajte slatkiše, sokove, tastenine, žitarice, kolače

 

Skrob –  hleb, krompir, testenine, musli, mahunarke, pasulj, korenasto povrće

 

Voće – nije sasvim zabaranjeno, ali treba da birate ono koje je manje slatko, jer ipak ima određenu dozu šećera pa lako možete premašiti unos ugljenih hidrata.

 

Naravno, podrazumeva se da tokom dijete aktivno trenirate.

 

Nadamo se da smo vam malo približili i razbistrili fenomen keto dijete, i želimo vam da pronađete svoj, izbalansiran način ishrane i treninga koji će vas dovesti do vaše najbolje verzije.